Airco in de auto bij snikheet weer
Het is snikheet buiten en u bent ontzettend blij dat u airco in uw auto heeft. Maar voordat u kunt genieten van een aangename temperatuur in uw auto moet u nog even geduld hebben. Uw auto heeft namelijk al een tijdje in de zon gestaan en is dus een kachel geworden.
Temperaturen kunnen gemakkelijk oplopen tot boven de 60 graden. Heeft u lederen stoelbekleding dan is het handig om een handdoek mee te nemen waarop u kunt zitten totdat deze is afgekoeld.
Auto eerst luchten
We kennen het allemaal: Na een dag werken loopt u de parkeerplaats op waar uw auto de hele dag in de zon heeft gestaan. U opent de deur en bezwijkt bijna door de warmte. Snel instappen, ramen tegenover elkaar openzetten en wegrijden is het devies. Laat de airco nog even uit zodat de ergste hete lucht eruit kan. Direct de airco aanzetten is namelijk niet erg efficiënt en heeft ook weinig effect. Heeft u slechts een korte weg voor de boeg dan kunt u de airco beter uitlaten.
Gebruik airco in de auto
Als het een beetje draaglijker is in de auto laat dan de lucht circuleren. Zo zuigt uw auto geen hete buitenlucht meer op die u weer in de auto krijgt. Vervolgens doet u de ramen dicht en kunt u de airco aanzetten. Zorg ervoor dat u de airco niet te koud zet. Het meest ideale is een verschil in buiten- en binnentemperatuur van vijf graden, zodat de overgang niet te groot wordt. Is het buiten 35 graden dan zet u de airco dus idealiter op 30 graden. Waarschijnlijk doet u dit niet omdat 30 graden natuurlijk nog steeds erg warm is. Toch is het verstandig om de klap minder groot te maken als u uitstapt.
Laat uw hond of baby nooit achter in de auto!
Het is eigenlijk te gek voor woorden om hier nog een alinea aan te wijden maar we lezen het nog steeds regelmatig in de krant: Er zijn nog steeds mensen die hun hond of zelfs hun baby (!) achterlaten in de auto als zij intussen “even boodschappen gaan doen” of “heel even op het stand gaan zitten”. Nog erger: “Ik was mijn baby of hond helemaal vergeten”.
U heeft zelf kunnen lezen dat de temperatuur in de auto gemakkelijk tot boven de 60 graden kan oplopen. Op een warme zomerdag haalt uw dashboard in de brandende zon zelfs zonder moeite de 90 graden. In tien minuten tijd kan de temperatuur in de auto met tien graden stijgen. Daarnaast zijn baby’s en honden veel gevoeliger voor oververhitting dan volwassen mensen. Zij krijgen daarom sneller een hitteberoerte waaraan zij overlijden. Laat je hond of baby dus nooit alleen achter in de auto op een warme dag!
Climate control en airco
Het grootste verschil tussen “normale airco” en Climate Controle is dat u met een Climate Control precies instelt hoeveel graden u het wilt hebben in de auto. Dit wordt dan zowel in de zomer als de winter automatisch door de auto geregeld. Bij sommige auto’s kun je ook bij beide plaatsen voorin een andere de temperatuur instellen. Stel dat u rijdt en uw vrouw of vriendin zit naast u, dan kan zij dus een andere temperatuur voor haar plaats instellen dan de bestuurder. Aangezien vrouwen het in de regel altijd kouder hebben dan mannen is dat dus een erg handige functie van de Climate Control.
Heeft u geen Climate Control dan moet u in de meeste gevallen de airco inschakelen (een knop indrukken) en kunt u niet bepalen welke temperatuur u wilt hebben in de auto.
Dit doet u dan een beetje op de gok. Daarnaast schakelen de meeste mensen de airco niet eens in, terwijl de Climate Control automatisch is ingesteld.
Andere artikelen
Lees meer over:
Of ga terug naar de startpagina.